Вредят ли наистина противозачатъчните таблетки

Вредят ли наистина противозачатъчните таблетки

Противозачатъчните не предизвикват

рак, а намаляват риска от рак .

Продължителната употреба

на противозачатъчни таблетки

драматично редуцира риска от

заболяване на рак на яйчниците

и дори от рак на матката.


При взимането на противозачатъчни таблетки могат да възникнат временни странични ефекти: течение по средата на цикъла, раздразнителност, отпадналост, сънливост, честа смяна на настроенията, гадене, повръщане, напълняване или отслабване, главоболие. Но ако сте избрали правилно таблетките, вероятността от възникване на сериозни усложнения е минимална. Ако все пак има усложнения обърнете се към гинеколог. Много често е достатъчно да се смени вида на таблетките, за да изчезнат всички усложнения. Нещо повече, много често дори, усложненията минават от само себе си след 2-3 месеца.
Таблетките не предизвикват рак, а намаляват риска от рак и има достатъчно научни данни, които доказват, че продължителната употреба на противозачатъчни таблетки драматично редуцира риска от заболяване на рак на яйчниците и дори от рак на матката.
Гинеколожката Маргарет Поланежки отхвърля притесненията относно връзката между противозачатъчните и рака на гърдата: “Принципното заключение е, че таблетките не повлияват риска от рак на гърдата при повечето жени” – казва тя. Друго притеснение, свързано с употребата на противозачатъчни, е рискът от образуване на тромби. Този въпрос е малко по-комплициран, но отново, казват лекарите, не е проблем за повечето жени.
Рискът от образуването на тромби, като например тромби в краката или белите дробове, е около 1 на 1000 за всички жени. Този риск се увеличава до 3 на 1000 при жените, които вземат таблетки, така че е ясно, че този проблем не е нещо, за което болшинството може да се тревожи.
Ефикасността на противозачатъчните е вече близо 100%, но те все още имат леки странични ефекти, като наддаването на килограми, например. Оказва се, че то се дължи на задържане на течности в организма, а не на натрупване на мазнини. Причините за това се крият в естрогена. Той предразполага към задържане на течности и соли в организма. С всяко ново поколение хапчета нивата на този хормон са все по- ниски и съвсем малко жени вече надебеляват от това. Все пак проблемът все още е актуален, особено за жените, които имат вродена склонност към задържане на течности. Лекарите препоръчват да се приемат повече диуретици, като зеления чай, но винаги след консултация с лекар.
Противозачатъчни таблетки, съдържащи дроспиренон, който имитира действието на вашия естествен прогестерон рискът от напълняване е значително намален.
Учените смятат, че положителният ефект на таблетките с дроспиренон, се дължи именно на активното им вещество, което освен това възпрепятства задържането на течности в организма (заради което много жени дори отслабват).